Hirdetés

12" gyerekkerékpár


Bringás NEWS

 

Jelentkezz a bringás kölyökklubba!

Minden klubtag kedvezmény kupont kap, amivel további szolgáltatások vehetők igénybe. Ezen kívül számos meglepetést is rejteget a tagság: itt van például a HAUSER kölyökbuli. Megjelenés szigorúan bringával! A bringás találkozó időpontját a híreink között olvashatod.

Négy kerékről két kerékre

Ideális a kerékpározást a legkisebbeknél az oldalkitámasztó kerekek segítségével elkezdeni. Ugyanakkor eljön az idő (nagyon hamar), amikor gyermekünk maga kéri, hogy szereljük le az oldaltámasztókat. Mire figyeljünk oda, és hogyan segítsük gyermekünknek megtenni az első métereket? Erre ad válasz a cikkünk....

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket kerékpározni?
Tanulás 10 lépésben

 

1.     Először az egyensúlyérzéket kell kifejlesztni. Válassz egy olyan kerékpárt, aminek a nyergét annyira le lehet engedni, hogy ülve a gyermek mindkét lábával teljes talppal a földön tudjon állni. Engedd erre a magasságra a nyerget. Szereld le a támasztó kerekeket. Leszerelhed a pedálokat is, ha akadályozza a gyermek lábait a mozgásban. 

2.     Keress egy füves dombot, amely enyhén lankás, a domb alján pedig egyenes szakaszú vagy kissé emelkedik. Az a jó, ha a fű elég rövid ahhoz, hogy ne akadjon a kerekek közé, de egy esésnél megfelelő puhaságú landolást tud biztosítani.

3.     Tegyél sisakot a gyermek fejére. A cipőfűzőit tűrd be a cipőjébe. A hosszúnadrág szárait tűrd a zokniba, vagy egy pánttal fogasd le. Ha szükséges, biztosíts további védőfelszerelést (térdvédő, könyökvédő, kesztyű, stb.).

4.     Sétáljatok a kiszemelt terep kezdőpontjára. Tartsd a kerékpárt biztosan, amíg a gyermek felül rá úgy, hogy mindkét lábát a földön hagyja. Így akkor sem történik semmi ijesztő, ha elengedjük a biciklit.

5.     Most kissé felemelt lábbal próbáljon meg legurulni a lejtőn. A lényeg, hogy a gyermek megtapasztalja, milyen érzés egyensúlyozni a kerékpáron. Próbáld meg minél kevésbé tartani közben a biciklit, ezzel is bíztatva a tanulót. Mivel a kerékpár lassan halad, a gyermek bármikor leteheti a lábát, ha szükséges vagy megijed. Az első pár alkalommal futhatsz a bicikli mellett, de ne tartsd. Engedd, hogy a gyermek a saját egyensúlyával irányítson. A legkisebb haladásért is dicsérd meg. Számoljátok a másodperceket amíg egyedül egyensúlyoz, ez játékossá teszi a tanulást. Valószínűleg minden alkalommal egyre biztosabban indul majd.

6.     Ismételjétek a gurulást addig, amíg a gyermek magabiztosan nem siklik anélkül, hogy letenné a lábát. Semmiképp se siettesd a tanulásban.

7.     Szereld vissza a pedálokat, ha előzőleg leszerelted. Most a gyermek próbáljon lábbal a pedálon legurulni a lejtőn. Pár lesiklás után próbáljon meg pedálozni gurulás közben.

8.     Ismételje addig a lesiklást és pedálozást, amíg kellő önbizalommal nem teker és folytatja a lesiklást dombon felfelé. Amikor már kellően biztosan pedálozik, fokozatosan emeld az ülésmagasságot és minden alkalommal folytassátok a gyakorlást. Különböző feladatokkal is segíthetitek a tanulást, mint pl. fékezzen előbb a gyermek, mielőtt a domb aljára ér, stb. 

9.     Kerépározás egyenes vonalban: Válassz egy sík rétet, üres parkolót, stb. és gyakoroljátok az elindulást álló pozícióból, egyenes vonalú hajtást, megállást és kanyarodást. Elindulás álló pozícióból: Állítsd az egyik pedált a kormány felé (2 órára). Ez egy szilárd meghajtást biztosít a gyermeknek, hogy elég erősen hajtsa a biciklit addig, amíg a másik láb is megtalálja a pedált. A gyerekek hajlamosak sietni és az indulás elég girbe-gurbára sikerül. Gyakoroljanatok addig, amíg az indulás kellően stabillá nem válik. Egyenes hajtás: A gyermek nézzen előre és tartsa lazán a könyökét és a térdét. Hajtson egyenletesen. Ha egy kezdő kerékpáros elfordítja a fejét, hajlamos a vállait és karjait is fordítani a fejével, amitől a kerékpár letér az egyenes pályáról..Megállás: Használja mindkét féket egyszerre (ha van első és hátsó fék is). Kizárólag az első fék használatával könnyedén leblokkol az első kerék és a gyermek előre repül a kormány felett. Csak a hátsó fék használatával 20-30%-ra csökken a fékezőerő, és a kerékpár nagy eséllyel kifarol.

10.   Kanyarodás: Először lassítson le mielőtt elkezdi bevenni a kanyart. A kanyarodás kis dőlés és kis kormányzás kombinációja. A belső pedálkart tartsa fent és nézzen a fordulás irányába. Ahogy nő a gyermek önbizalma, úgy növelje a sebességet is. Amikor a gyermek készen áll arra, hogy forgalomban közlekedjen (ez beletelhet néhány évbe is), a forgalom többi résztvevőjéhez hasonlóan, a szabályok betartásával kell közlekednie. Ezzel megtanítható a gyermeknek, hogy ne kanyarogjon az úton, ne hajtson át piros jelzésen, és az út job oldalán kerékpározzon.

Biciklizzünk együtt

Amint a gyermek megtanult kerékpározni, és készen áll hosszabb kirándulásokra, indulhattok megfelelően előkészített bicikli utakra. Csomagolj útravalót, jelöljétek ki előre a pihenőhelyeket (első alkalommal akár kilométerenként), álljatok meg játszótereknél, strandnál, fagyizónál, stb. és hívjátok meg a csoport- és osztálytársakat is a túrára.

Semmiképp se toleráld a szabálytalan közlekedést!

 

 


16" az ideális középméretű gyermekkerékpár

    

20" gyermekkerékpár a legnagyobbaknak